3 stycznia 2016

Makaron z brokułami w sosie serowym z gorgonzoli


Makaron z brokułami w sosie serowym z gorgonzoli
(Jedna duża porcja)


Od niedawna stałam się wielką miłośniczką serów pleśniowych, od których stroniłam całe życie. Teraz codziennie czy to na śniadanie, obiad czy kolację obżeram się camembertem, gorgonzolą czy serem lazur. Nawet nie podejrzewałam jak fantastycznie aromatyczne sosy można z nich zrobić, które gorąco polecam.


Składniki:
60g makaronu tagliatelle
kilka różyczek brokuła
50g kremowego serka typu Philadelphia
50g sera gorgonzola
duża łyżka śmietany 12% lub 18%
sól i pieprz
oregano lub rozmaryn

Przygotowanie:
Makaron i brokuła gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie.
W tym samym czasie na patelnie lub do garnka wkładamy wszystkie składniki na sos: gorgonzolę, kremowy serek i śmietanę i łączymy ze sobą. Podgrzewamy na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści i ładnie ze sobą zmiesza. Uważamy, aby nie doprowadzić sosu go gotowania, ma się tylko podgrzać.
Sos doprawiamy według uznania solą, pieprzem oraz oregano lub rozmarynem.
Do gotowego sosu przekładamy ugotowane różyczki brokuła i makaron i mieszamy.
Podajemy od razu.



Kaloryczność:
Cała porcja makaronu z brokułami i sosem ma 545 kalorii.

9 komentarzy:

  1. Zdecydowanie moje smaki :>
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak mamy fazę na sery pleśniowe to też jemy je praktycznie do każdego posiłku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. juz mi smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Na górze w nawiasie jest napisane ;) Jedna duuuża porcja lub 2 małe.

      Usuń
    2. Ja zjadam taką porcję sama

      Usuń
  5. Wyszlo wysmienicie, co prawda zamienilam ser gorgonzola na niebieski, ale nadal rozplywalo sie w ustach :D

    OdpowiedzUsuń