12 marca 2016
Naleśniki z ricottą i malinami
Naleśniki z waniliowym serkiem ricotta i malinami
(4-5 naleśników)
Jednym z większych problemów przed którymi stanęłam chcąc się zdrowo odżywiać było to jak z normalnego przepisu zrobić porcję jednoosobową. W kuchni nie lubię nudy i nigdy nie jem w tygodniu dwa razy tego samego, a moja rodzina nie jest zainteresowana zdrową kuchnią, więc pozostaje mi przerabianie przepisów na mniejsze porcje. Tak oto prezentuję wam przepis na dużą jednoosobową porcję naleśników.
Składniki:
Naleśniki:
4 łyżki mąki pszennej (około 50g)
jajko
100ml mleka
50 ml wody
Nadzienie:
1/2 opakowania serka ricotta (125g)
czubata łyżeczka słodzika ze stewią
sproszkowana wanilia
Dodatkowo:
około 100g malin (mogą być mrożone, wcześniej rozmrożone)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia składników.
Smażymy z jednej i drugiej strony. Da się smażyć bez oleju jeżeli macie dobrą patelnię. Naleśniki ładnie od niej odchodzą.
W miseczce umieszczamy ricottę, słodzik i wanilię i dokładnie mieszamy łyżeczką.
Smarujemy naleśniki przygotowanym kremem. Połowę naleśnika smarujemy, przykrywamy drugą połową i składamy jeszcze na pół.
Gotowe naleśniki układamy na talerzu i podajemy z malinami.
Kaloryczność:
Całość ma 460 kalorii.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fakt, gotowanie porcji w sam raz na raz kiedyś było wyzwaniem, ale teraz to żaden problem. Niech reszta żałuje C:
OdpowiedzUsuńplatki-owsiane.blogspot.com
Maliny prześladują nas od dłuższego czasu, więc takie naleśniki z nimi byśmy pochłonęły w dwie minuty :D
OdpowiedzUsuń