18 grudnia 2015

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem



Papryka faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i warzywami w sosie pomidorowym zapiekana z parmezanem

(2 połówki papryki)



Składniki:
1 czerwona papryka
1/4 szklanki kaszy jaglanej (+ 1/2 szklanki wody do zagotowania)
100g kurczaka
1/2 puszki krojonych pomidorów
łyżka kukurydzy z puszki
garść tartego parmezanu

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą, przelewamy wrzątkiem, po czym wrzucamy do 1/2 szklanki gotującej się wody i gotujemy aż do wchłonięcia całego płynu.
W międzyczasie kroimy kurczaka na małe kawałeczki i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy na rozgrzanej patelni na małej ilości tłuszczu (polecam masło klarowane lub olej kokosowy).
Do kurczaka na patelnię dodajemy pomidory i kukurydzę i jeszcze chwilkę smażymy do zredukowania płynów. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem, po czym dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy.
Paprykę rozcinamy na pół, pozbywamy się gniazda nasiennego i wypełniamy ją farszem. Wierzch posypujemy serem i zapiekamy około 25- 30 minut w 180*C.
Podajemy od razu.



Kaloryczność:
Kaloryczność całości wynosi 325 kalorii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz