5 grudnia 2015

Kokosowy krem Rafaello


Kokosowo- migdałowy krem Rafaello z kaszy jaglanej
(Jeden słoiczek)


Zafundowałam sobie dzisiaj takie właśnie II śniadanko po treningu. Jest idealny do zjedzenia łyżką jak budyń, jak i na kanapki. Mocno kokosowy, z kawałkami migdałów.


Składniki:
60g suchej kaszy jaglanej (około pół szklanki)
1 i 1/4 szklanki wody do ugotowania kaszy
50g świeżego kokosa lub 3 łyżki wiórków kokosowych ze sklepu
łyżeczka oleju kokosowego
około 10 obranych ze skórki migdałów
50- 100ml mleka migdałowego (krowie też się nada)
trochę słodzika lub cukru

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, a na koniec przelewamy wrzątkiem (w ten sposób pozbywamy się goryczki). Następnie gotujemy ją do wchłonięcia wody.
Do garnka z ugotowaną kaszą wlewamy 50ml mleka migdałowego i mieszamy chwilkę na ogniu. Odstawiamy na bok- kasza i tak wchłonie resztę mleka.
Zawartość garnka przekładamy do misy blendera z połową migdałów (obranych ze skórki i najlepiej namoczonych przez noc), słodzikiem, kawałkiem kokosem lub wiórkami kokosowymi i łyżeczką oleju kokosowego i miksujemy na gładki krem. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy jeszcze trochę mleka.
Resztę migdałów kroimy na małe kawałki, dodajemy do reszty kremu i mieszamy łyżeczką.
Możemy jeść od razu, albo schować do lodówki i poczekać, aż zgęstnieje.



Kaloryczność:
Cały krem ma 570 kalorii



Ciekawostki zdrowotne:

Orzechy:
Czy wiesz dlaczego warto namaczać orzechy na noc ? Jest to mało znany zabieg, a moim zdaniem warty stosowania. Orzechy naturalnie zawierają w sobie inhibitory enzymów, które w naszym organizmie utrudniają trawienie. W związku z tym cenne substancje zawarte w orzechach wchłaniają się tylko o 40%. Moczenie ich spowoduje, że wchłoniemy ich 100%, a trawienie będzie przebiegać bez zakłóceń. Dodatkowo zneutralizujemy kwas fitowy, który hamuje wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza, miedzi i cynku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz