9 grudnia 2015

Cynamonowy pudding z polenty


Cynamonowy pudding z polenty z musem jabłkowym i orzechami pekan
(Śniadanie jednoosobowe)


Inspiracja śniadaniowa dla osób, które rano się śpieszą i muszą szybko zjeść, lub też pomysł na lunch box. Takie śniadanie dostarcza wszystkich niezbędnych makroskładników i zapewni nam energię na cały poranek.


Składniki:
pół szklanki polenty (drobnej kaszy kukurydzianej)
2 szklanki wody do ugotowania polenty
cynamon
1- 2 łyżeczki słodzika ze stewią
1 duże jabłko lub 2 małe
kilka orzechów pekan

Przygotowanie:
Wieczorem wlewasz do garnka wodę i wsypujesz kaszę kukurydzianą z cynamonem i słodzikiem. Gotujesz około 5 minut, aż kasza zgęstnieje i zacznie odklejać się od boków garnka przy mieszaniu.
Tak przygotowaną kaszę przekładasz do małej miseczki lub dużego kubka i zostawiasz w jakimś chłodnym miejscu do rana.
Rano obierasz (lub nie, zależy od ciebie) jabłka i ścierasz na tarce o grubych oczkach.
Polentę przekładasz na talerzyk. Po odwróceniu do góry dnem miseczki powinna się bez problemu wyślizgnąć.
Obok kaszy układasz starte jabłko i całość ozdabiasz orzechami pekan.
Przygotowanie rano takiego śniadania nie powinno zająć więcej niż 5 minut.



Kaloryczność:
Śniadanie ma 430 kalorii.

2 komentarze:

  1. Robiłyśmy kiedyś polentę i bardzo nam zasmakowała ale w takim ciekawym wydaniu jeszcze jej nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka :) Zazwyczaj takie puddingi serwuję sobie w lecie, z mnóstwem świeżych owoców :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń