9 grudnia 2015
Cynamonowy pudding z polenty
Cynamonowy pudding z polenty z musem jabłkowym i orzechami pekan
(Śniadanie jednoosobowe)
Inspiracja śniadaniowa dla osób, które rano się śpieszą i muszą szybko zjeść, lub też pomysł na lunch box. Takie śniadanie dostarcza wszystkich niezbędnych makroskładników i zapewni nam energię na cały poranek.
Składniki:
pół szklanki polenty (drobnej kaszy kukurydzianej)
2 szklanki wody do ugotowania polenty
cynamon
1- 2 łyżeczki słodzika ze stewią
1 duże jabłko lub 2 małe
kilka orzechów pekan
Przygotowanie:
Wieczorem wlewasz do garnka wodę i wsypujesz kaszę kukurydzianą z cynamonem i słodzikiem. Gotujesz około 5 minut, aż kasza zgęstnieje i zacznie odklejać się od boków garnka przy mieszaniu.
Tak przygotowaną kaszę przekładasz do małej miseczki lub dużego kubka i zostawiasz w jakimś chłodnym miejscu do rana.
Rano obierasz (lub nie, zależy od ciebie) jabłka i ścierasz na tarce o grubych oczkach.
Polentę przekładasz na talerzyk. Po odwróceniu do góry dnem miseczki powinna się bez problemu wyślizgnąć.
Obok kaszy układasz starte jabłko i całość ozdabiasz orzechami pekan.
Przygotowanie rano takiego śniadania nie powinno zająć więcej niż 5 minut.
Kaloryczność:
Śniadanie ma 430 kalorii.
Etykiety:
bez jajek,
budyń,
cynamon,
deser,
do 500kcal,
jabłko,
kasza kukurydziana,
kolacja,
mus jabłkowy,
orzechy,
orzechy pekan,
polenta,
pudding,
szybkie,
śniadanie,
świąteczne
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Robiłyśmy kiedyś polentę i bardzo nam zasmakowała ale w takim ciekawym wydaniu jeszcze jej nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńPychotka :) Zazwyczaj takie puddingi serwuję sobie w lecie, z mnóstwem świeżych owoców :)
OdpowiedzUsuńhttp://iwonka-bloguje.blogspot.com