10 grudnia 2015
Kruche ciasteczka z orzechami i cynamonem
Kruche ciasteczka z orzechami włoskimi i cynamonem
(2 blachy ciasteczek- około 45 ciasteczek)
Moja rodzina zgodnie orzekła, że są to najlepsze ciasteczka jakie do tej pory jedli. Są baaardzo kruche i ciężko się od nich oderwać. Idealnie nadadzą się na świąteczny stół. Są zdrowsze od innych ciasteczek, ponieważ są bez cukru.
Składniki:
230g masła w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki pudru z erytrytolu*
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka orzechów włoskich
1-2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
Przygotowanie:
Masło i puder ze słodzika umieszczasz w misce i ucierasz mikserem na jasną, puszystą masę.
Orzechy wkładasz do woreczka śniadaniowego i kruszysz na mniejsze kawałki młotkiem do mięsa.
Do masy maślanej dodajesz resztę składników i łączysz je ze sobą za pomocą miksera.
Z ciasta formujesz kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziesz w niewielkiej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczesz około 12 minut w 180*C.
* Jeżeli używasz zwykłego cukru możesz dać 1/2 szklanki cukru pudru zamiast słodzika
Kaloryczność:
Wszystkie ciasteczka mają 3190 kalorii, a jedno (z 45 ciastek) ma 70 kalorii.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Coś czujemy, że u nas by jeszcze nie stygły a już by były zjedzone :D
OdpowiedzUsuń