25 grudnia 2015

Quinoa z jabłkiem, cynamonem i orzechami pekan


Komosa ryżowa (quinoa) z tartym jabłkiem i orzechami pekan, posypana cynamonem i cukrem kokosowym
(Śniadanie jednoosobowe)


Bezglutenowy pomysł na słodkie śniadanie w świątecznym wydaniu. Chyba każdy już wie, jak wartościowe są kasze dla naszego organizmu. Bardzo popularna jest już kasza jaglana (i zasłużenie), ale warto jednak również wprowadzić do swojej diety komosę ryżową (quinoa). Osoby ćwiczące niech wiedzą, że jest to bogactwo białka i znakomita pożywka dla mięśni. Naprawdę polecam ją każdemu, nie tylko ze względu na jej piękny orzechowy zapach, ale i również ze względu na jej składniki odżywcze.


Składniki:
60g komosy ryżowej (1/2 szklanki) + szklanka wody do ugotowania jej
1 obrane jabłko (lub 2 mniejsze)
5 orzechów pekan lub włoskich
cynamon
łyżeczka cukru kokosowego

Przygotowanie:
Komosę przesypujemy na drobne sitko i płuczemy chwilkę pod zimną, bieżącą wodą, a na koniec przelewamy wrzątkiem.
W garnku zagotowujemy szklankę wody i wrzucamy opłukaną komosę, Gotujemy aż do całkowitego wchłonięcia przez nią wody (aż zaczną wyskakiwać z niej charakterystyczne sprężynki) około 10- 15 minut.
W tym czasie ścieramy jabłko na tarce i połowę dodajemy do gotującej się kaszy.
Ugotowaną komosę z jabłkiem przekładamy na talerz, na wierzch kładziemy resztę startego jabłka oraz orzechy i posypujemy cynamonem i cukrem kokosowym.
Zjadamy puki ciepłe.



Kaloryczność:
Cała porcja ma 365 kalorii.

2 komentarze:

  1. Takie świąteczne wydanie śniadania mogłybyśmy jeść przez cały rok codzienne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesująca i smacznie zapowiadająca się propozycja :)
    Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com, gdzie odbywa się sylwestrowy konkurs z nagrodami od firmy Sante :)

    OdpowiedzUsuń