25 grudnia 2015
Quinoa z jabłkiem, cynamonem i orzechami pekan
Komosa ryżowa (quinoa) z tartym jabłkiem i orzechami pekan, posypana cynamonem i cukrem kokosowym
(Śniadanie jednoosobowe)
Bezglutenowy pomysł na słodkie śniadanie w świątecznym wydaniu. Chyba każdy już wie, jak wartościowe są kasze dla naszego organizmu. Bardzo popularna jest już kasza jaglana (i zasłużenie), ale warto jednak również wprowadzić do swojej diety komosę ryżową (quinoa). Osoby ćwiczące niech wiedzą, że jest to bogactwo białka i znakomita pożywka dla mięśni. Naprawdę polecam ją każdemu, nie tylko ze względu na jej piękny orzechowy zapach, ale i również ze względu na jej składniki odżywcze.
Składniki:
60g komosy ryżowej (1/2 szklanki) + szklanka wody do ugotowania jej
1 obrane jabłko (lub 2 mniejsze)
5 orzechów pekan lub włoskich
cynamon
łyżeczka cukru kokosowego
Przygotowanie:
Komosę przesypujemy na drobne sitko i płuczemy chwilkę pod zimną, bieżącą wodą, a na koniec przelewamy wrzątkiem.
W garnku zagotowujemy szklankę wody i wrzucamy opłukaną komosę, Gotujemy aż do całkowitego wchłonięcia przez nią wody (aż zaczną wyskakiwać z niej charakterystyczne sprężynki) około 10- 15 minut.
W tym czasie ścieramy jabłko na tarce i połowę dodajemy do gotującej się kaszy.
Ugotowaną komosę z jabłkiem przekładamy na talerz, na wierzch kładziemy resztę startego jabłka oraz orzechy i posypujemy cynamonem i cukrem kokosowym.
Zjadamy puki ciepłe.
Kaloryczność:
Cała porcja ma 365 kalorii.
Etykiety:
bezglutenowe,
cukier kokosowy,
cynamon,
deser,
do 400kcal,
jabłko,
kolacja,
komosa ryżowa,
mus jabłkowy,
orzechy,
orzechy pekan,
orzechy włoskie,
quinoa,
szybkie,
śniadanie,
świąteczne
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Takie świąteczne wydanie śniadania mogłybyśmy jeść przez cały rok codzienne :D
OdpowiedzUsuńInteresująca i smacznie zapowiadająca się propozycja :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com, gdzie odbywa się sylwestrowy konkurs z nagrodami od firmy Sante :)