3 grudnia 2015

Waniliowe kluski leniwe z cynamonem


Waniliowe kluski leniwe z twarożku grani, posypane cynamonem
(Jedna duża porcja)


Składniki:
200g twarożku domowego grani
jajko
60g mąki pszennej (pół szklanki)
sproszkowana wanilia
cynamon i słodzik, bądź cukier do posypania

Przygotowanie:
Twarożek wymieszaj dokładnie z jajkiem w mieseczce, dodaj sproszkowaną wanilię i wszystko dokładnie ze sobą połącz za pomocą łyżki bądź widelca.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.
Gdy woda będzie się już gotować za pomocą dwóch łyżek (zamoczonych wcześniej w zimnej wodzie, aby ciasto się do nich nie kleiło) kładź na wodę po pół łyżki ciasta.
Wyciągaj kluski od razu kiedy wypłyną na powierzchnie, bo w przeciwnym razie się rozgotują i będą niesmaczne.
Ugotowane kluseczki przełóż na talerz, posyp cynamonem i słodzikiem lub cukrem i podawaj od razu. Możesz położyć na nie również łyżeczkę masła, która wzbogaci ich smak.



Kaloryczność:
460 kalorii w całej porcji



Ciekawostki zdrowotne:
Na temat wyboru odpowiedniego słodzika oraz szkodliwości cynamonu powszechnie dostępnego w sklepach pisałam TUTAJ. Zapraszam do lektury, bo zdrowie mamy jedno, a naprawdę nie dużo trzeba, aby o nie zadbać.

1 komentarz: