(Danie jednoosobowe- 10 pierożków)
Składniki:
50g mąki orkiszowej
50g mąki pszennej razowej
1/4 łyżeczki soli
50 ml gorącej wody
150g twarożku domowego grani
cukier bądź słodzik
garść mrożonych lub świeżych truskawek
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko) na blacie i wykrawamy szklanką koła.
Przekładamy do małej miseczki twarożek grani i dodajemy cukier bądź słodzik.
Na każdym kole kładziemy po łyżeczce słodkiego twarożku i zlepiamy ranty na kształt pierogów.
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy pierogi do gotującej się wody. Czekamy około 3 minut, aż wypłyną na powierzchnię, Wtedy są gotowe. Nie martwcie się, że pierogi będą wam się zlepiać w wodzie, bo nie będą. Wielką zaletą tego ciasta jest to, że jest bez jajek- wegańskie, i że pierogi nie zlepiają się podczas gotowania.
Ugotowane pierogi wykładamy na talerz.
Truskawki miksujemy na gładki mus i polewamy nim pierogi.
Kaloryczność:
Cała porcja ma 490 kalorii
Uwielbiamy pierogi, orkiszowych jeszcze nie miałyśmy okazji jeść - ale chętnie spróbujemy :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym je zjadła teraz, już!:)
OdpowiedzUsuńJa nie robiłam nigdy z mąki orkiszowej, muszę kiedyś spróbować. Tylko słyszałam, że na mące orkiszowej gorzej się ciasto skleja, czy to prawda?
OdpowiedzUsuńNiczego takiego nie zauważyłam ;) Sklejały się bardzo dobrze, a pierogi orkiszowe robię dosyć często, bo mąka orkiszowa uchodzi za jedną z najzdrowszych.
UsuńMniam, dawno nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z serem, nie jadłam ich już kilka lat, ale może zrobię niedługo :) Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńMoja droga niezła ta Twoja micha :))
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na pierogi :) takich jeszcze nie jadłam :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuń