13 grudnia 2015
Serniczki bananowe z syropem klonowym
Serniczki bananowe polane syropem klonowym
(18 serniczków)
Jest to kolejny dietetyczny przepis dla osób kochających słodycze ale liczących kalorie. Serniczki upieczone bez masła i bez cukru, za to z bananową nutą. Idealnie nadadzą się na drugie śniadanie w pracy, szkole lub po prostu na deser.
Składniki:
500g serka twarogowego
3 jajka
3 duże, dojrzałe, lekko brązowe banany
1,5 łyżki słodzika ze stewią
60g erytrytolu
trochę sproszkowanej wanilii
Przygotowanie:
Do miski przełożyć pokrojone na małe kawałki banany i zmiksować mikserem na gładką masę.
Dodać resztę składników i miksować tylko do połączenia.
Ciasto rozlać do 18 foremek do muffinek (polecam silikonowe) i piec w temperaturze 150*C przez 35 minut.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Przed podaniem polecam polać je syropem klonowym, ale jeżeli takowego nie macie to się nie przejmujcie- same, bez polewy też są przepyszne.
Kaloryczność:
Wszystkie serniczki mają 1510 kalorii, a jeden ma 85 kalorii.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Z naszą miłością do serników takie mini wersje są idealnym rozwiązaniem :D
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić czymś innym erytrol?
OdpowiedzUsuńSłodziki (erytrol oraz słodzik ze stewią) można zastąpić 60g zwykłego cukru lub ksylitolu ;)
UsuńMożna zastąpić czymś innym erytrol?
OdpowiedzUsuńSłodziki (erytrol oraz słodzik ze stewią) można zastąpić 60g zwykłego cukru lub ksylitolu ;)
Usuń