8 grudnia 2015
Ciasto owocowe z owoców mrożonych
Ciasto owocowe z owoców mrożonych bez tłuszczu i bez cukru
(Foremka o wymiarach 36x26cm- 12 sporych kawałków)
Ciasto wilgotne w środku, a z wierzchu przyjemnie kruche. Jest to kolejny wypiek bez dodatku tłuszczu i cukru, co sprawia, że jest to idealne rozwiązanie dla osób na kochających słodycze, a będących na diecie. Przygotowanie go zajmuje chwilę i jest naprawdę łatwe. Gorąco zachęcam do spróbowania.
Składniki:
4 jajka (osobno białka i żółtka)
1 szklanka erytrytolu*
2 duże łyżki jogurtu naturalnego
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka otrębów pszennych
łyżeczka sody
owoce
Przygotowanie:
W dużej misce umieszczamy białka i ubijamy je na sztywno. Gdy białko jest już ubite bez przerywania miksowania dodajemy pomalutku erytrytol. Mniej więcej po jeden dużej łyżce.
Do białek ze słodzikiem dodajemy żółtka i jogurt naturalny i miksujemy tym razem krótko- tylko do połączania.
Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, otręby oraz sodę i delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
Na wierz przekładamy owoce (nierozmrożone).
Pieczemy w temperaturze 170*C prze około 35 minut.
Upieczone ciasto możemy oprószyć pudrem z erytrytolu.
* Jeżeli stosujecie zwykły biały cukier możecie dać go 1/2 szklanki zamiast słodzika
Kaloryczność:
Całe ciasto ma 890 kalorii, a jeden kawałek 75 kalorii.
Ciekawostki zdrowotne:
Na temat erytrytolu i jego pozytywnego wpływu na organizm pisałam już TUTAJ oraz o różnego rodzaju zamiennikach cukru TUTAJ. Serdecznie zapraszam do lektury.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super blog! Jestem naprawde zakochana w twoich przepisach!
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie ze podajesz kaloryczność dań i używasz zdrowych składników, a zarazem przepisy wcale sie sa trudne:)
Oby tak dalej, będę tu napewno częstym gościem! ����
Na jednym kawałku na pewno by się nie skończyło zwłaszcza, że tak mało kalorii :P
OdpowiedzUsuńCzy dodajac cukier znacznie posniesie sie kalorycznosc?😀a czy mozna miod? Moze cukier trzcinowy?karmie piersia i nie wiem czy ten erytrytol jest dobry?
OdpowiedzUsuńCukier podniesie kaloryczność całego ciasta o 400 kalorii (1/2 szklanki cukru), jeden kawałek będzie miał wtedy 110 kalorii. Jednakże mogę zapewnić, że erytrytol w żaden sposób nie może zaszkodzić. Dodatkowo posiada szereg korzystnych działań dla organizmu. Myślę, że cukier trzcinowy też by się nadawał, chociaż wciąż polecam najbardziej erytrytol ;)
UsuńMam pytanie co do owoców. Domyślam się, że dodajemy je na koniec i delikatnie mieszamy, ale czy wcześniej trzeba je rozmrozić, czy można dorzucić do ciasta zamrożone? Może to głupie pytanie, ale dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem i się nie znam :D
OdpowiedzUsuńFaktycznie zapomniałam o tym napisać :D Dziękuję, zaraz poprawię. Owoce zamrożone wysypujemy na ciasto już przełożone do foremki i nie mieszamy. Zostawiamy je tak na wierzchu. I jak najbardziej mogą być nierozmrożone ;)
Usuń