Ciasteczka reniferki, kruche i cytrynowe
(55 ciasteczek)
Te ciasteczka goszczą na naszym wigilijnym stole co roku od jakichś 4 lat. Są to najsmaczniejsze ciasteczka cytrynowe jakie kiedykolwiek robiłam. Wygląd reniferków udało mi się kiedyś podpatrzeć na jakichś obrazkach w Internecie i postanowiłam spróbować zrobić takie same własne. Jak widzicie na zdjęciu- efekt całkiem niezły.
Składniki:
Ciasteczka:
225g mąki pszennej
150g masła
żółtko
75g cukru pudru (najlepiej z erytrytolu)
szczypta soli
skórka otarta z cytryny
Dekorowanie ciasteczek:
65 czerwonych drażetek
50g rozpuszczonej czekolady mlecznej rozpuszczonej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy.
Ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.
Szklanką wykrawamy koła i układamy na wcześniej przygotowanej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 200*C przez około 12- 13 minut, aż się zarumienią.
Ciasteczka wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Gdy ciasteczka ostygną możemy przystąpić do dekorowania.
Oczka i poroże rysujemy roztopioną czekoladą za pomocą specjalnej tutki do dekorowania albo pisaków cukierniczych, a noski przyklejamy albo za pomocą czekolady lub na lukier (jedno białko, połączone ze szklanką cukru pudru).
Kaloryczność:
Wszystkie ciasteczka mają 2105 kalorii, a pojedyncze ciasteczko 40 kalorii.
My też kolejny raz na święta robimy takie reniferki, bo są niezwykle urocze :P
OdpowiedzUsuń