13 stycznia 2016
Bakłażan faszerowany kurczakiem, szpinakiem i ricottą
Bakłażan faszerowany kurczakiem, szpinakiem i serkiem ricotta, zapiekany z parmezanem
(Dwie porcje)
Składniki:
bakłażan
100g piersi z kurczaka
125g serka ricotta
200g szpinaku mrożonego
ząbek czosnku
1/2 małej cebuli
40g parmezanu
sól i pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180*C.
Bakłażana kroimy na pół i nacinamy wewnętrzną część w kwadraty (w siateczkę). Posypujemy solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
W tym czasie kroimy kurczaka na małe kawałeczki i podsmażamy na patelni.
Gdy kurczak jest już usmażony przekładamy go na talerz i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy szpinak i zmniejszamy ogień czekając aż się rozmrozi.
Farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy usmażone wcześniej mięso i ricottę. Całość dokładnie ze sobą łączmy.
Po wyznaczonym czasie wyjmujemy bakłażana z piekarnika i za pomocą łyżeczki wydrążamy go.
Do bakłażanów przekładamy farsz, posypujemy startym parmezanem i wykładamy ponownie do piekarnika na 15- 20 minut, aby ser się rozpuścił i zapiekł.
Podajemy od razu.
Kaloryczność:
Całość ma 550 kalorii, a porcja 275 kalorii.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Akurat za bakłażanem nie przepadamy ale w takim wydaniu mógłby nam zasmakować :D
OdpowiedzUsuńa co robimy z tym wydrazonym miaszem z baklazana??????
OdpowiedzUsuńDo farszu już się niestety nie zmieści, więc albo zjadamy osobno, albo zostawiamy np.: do zapiekanki warzywno- makaronowej ;)
UsuńSuper przepis! A smazysz to wszystko normalnie na oleju?
OdpowiedzUsuńKurczaka smażyłam na oleju (około 2g masła klarowanego), a po usmażeniu wrzuciłam na tą samą patelnię szpinak.
UsuńLepiej olej kokosowy! Polecam ;)
UsuńSuper przepis! A smazysz to wszystko na oleju?
OdpowiedzUsuńKurczaka smażyłam na oleju (około 2g masła klarowanego), a po usmażeniu wrzuciłam na tą samą patelnię szpinak.
UsuńCzy ricottę można zastąpić jakimś innym serem ?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować zastąpić ją fetą (wtedy mniej soli), albo mascarpone lub twarożkiem grani. Jednak najsmaczniejsza wyjdzie z ricottą.
Usuń