17 stycznia 2016
Orkiszowe pierogi z serem i malinami
Orkiszowe pierogi z białym serem i malinami
(Danie jednoosobowe- 10 pierożków)
Składniki:
50g mąki orkiszowej
50g mąki pszennej razowej
1/4 łyżeczki soli
50 ml gorącej wody
100g twarożku domowego grani
cukier bądź słodzik
garść mrożonych lub świeżych malin
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko) na blacie i wykrawamy szklanką koła.
Przekładamy do małej miseczki twarożek grani i dodajemy cukier bądź słodzik.
Na każdym kole kładziemy po łyżeczce słodkiego twarożku i zlepiamy ranty na kształt pierogów.
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy pierogi do gotującej się wody. Czekamy około 3 minut, aż wypłyną na powierzchnię, Wtedy są gotowe. Nie martwcie się, że pierogi będą wam się zlepiać w wodzie, bo nie będą. Wielką zaletą tego ciasta jest to, że jest bez jajek- wegańskie, i że pierogi nie zlepiają się podczas gotowania.
Ugotowane pierogi wykładamy na talerz i całość dekorujemy malinami.
Kaloryczność:
Cała porcja ma 440 kalorii
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pierogi na słodko z serem zawsze były naszymi ulubionymi :D A maliny muszą extra pasować :)
OdpowiedzUsuń