Szybkie spaghetti z wołowiną w sosie pomidorowym z podsmażoną papryką
(Jedna duża porcja)Dzisiaj na obiad proponuję szybkie spaghetti z wołowiną w sosie pomidorowym z podsmażoną, czerwoną papryką. Jest to zdecydowanie moja ulubiona wersja spaghetti. Słodki smak papryki doskonale komponuje się z pomidorami i nadaje mu bardzo oryginalny smak. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje 20 minut, więc jest to danie na przygotowanie którego każdy znajdzie czas.
Składniki:
60g makaronu razowego spaghetti (zwykły też może być)
100g mięsa wołowego mielonego
1/2 czerwonej papryki
1/2 puszki lub kartoniku z pomidorami krojonymi
sól i pieprz
bazylia
olej lub masło klarowane do smażenia
1/2 garści tartego parmezanu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Paprykę pokrój w cienkie paski i przekrój je na pół.
Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i podsmaż paprykę.
Do podsmażonej papryki dodaj mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem. Podczas smażenia cały czas rozdrabniaj mięso.
Gdy wszystko jest już usmażone dodaj pomidory krojone, po czym dopraw bazylią i mieszaj wciąż podgrzewając, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję, W moim przypadku trwało to 2 minuty.
Do gotowego sosu wrzuć makaron i wymieszaj.
Wierzch możesz posypać tartym parmezanem, ale nie jest to konieczne- bez również smakuje genialnie. Podawaj gorące.
Kaloryczność:
Cała potrawa ma 435 kalorii.
Wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńPapryka świetnie sprawdza się w takich daniach :D
OdpowiedzUsuńJa do swojego spagetti dodaje zawsze Paprykę, cebulę, kukurydzę i świeże pomidory a nie takie z puszki. do tego spora ilość bazylii i z racji na zamiłowanie do ostrego to ostra papryka lub pieprz Cayenne
OdpowiedzUsuńMój Przepis:
OdpowiedzUsuńCebula (1)
Papryka (1)
Puszka kukurydzy
Ogórek kwaszony
Pomidory z 3 sztuki
Sos Boloński (500 ml)
Mięso mielone
Bazylia
Papryka Ostra / Pieprz Cayenne
wszystko podsmażamy od najtwardszych do miękkich, do podsmażonego dorzucamy mięso które też ma sie usmażyc
W miedzyczasie dajemy sól pieprz bazylię i troche papryki/pieprzu cayenne żeby przeszło aromatem
Dorzucamy sosik boloński
Doprawiamy bazylia sola pieprzem papryka/pieprzem cayenne dla wlasnego smaku i wyrzucamy na ugotowany wczesniej makaron