15 stycznia 2016

Odwrócone ciasto z ananasem


Odwrócone ciasto z ananasem
(16 kawałków)



Składniki:
200g mąki pszennej
1/2 ananasa
4 jajka
170g masła (miękkiego !)
5 łyżek jogurtu naturalnego
1/2 szklanki erytrytolu
1 łyżka słodzika ze stewią
1 łyżeczka sody

Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno).
Ananasa kroimy na plasterki i układamy bezpośrednio na papierze do pieczenia w tortownicy.
Do misy wbijamy jajka i dodajemy jogurt. Miksujemy tylko do połączenia.
Do masy jogurtowo- jajecznej dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy do dokładnego połączenia wszystkich składników.
Ciasto przekładamy łyżką do formy bezpośrednio na ananasa. Wyrównujemy je łyżką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 30 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy i zostawiamy na kilka- kilkanaście minut. Po tym czasie zdejmujemy obręcz. Na ciasto kładziemy paterę lub talerz i odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy z ciasta papier do pieczenia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.



Kaloryczność:
Całe ciasto ma 2340 kalorii, a jeden z 16 kawałków ma niecałe 150 kalorii.

1 komentarz:

  1. Kiedyś koniecznie musimy takie odwrócone ciacho spróbować :) Ale z jakimś innym owocem :)

    OdpowiedzUsuń