25 stycznia 2016
Ryż na mleku z pomarańczą
Ryż gotowany na mleku z pomarańczą, cynamonem i cukrem kokosowym
(Porcja jednoosobowa)
Ostatnio jest to jedno z moich ulubionych śniadań, którym raczę się mniej więcej co drugi dzień. Lubię jeść go w różnych wydaniach i z różnymi owocami. Ostatnio publikowałam przepis na waniliowy ryż na mleku z malinami TUTAJ. Oba są pyszne i polecam na śniadanko lub na deser.
Składniki:
50g ryżu do risotto (arborio)
250ml mleka
płaska łyżka erytrytolu
płaska łyżeczka słodzika ze stewią
1/2 pomarańczy
cynamon
łyżeczka cukru kokosowego
Przygotowanie:
W garnuszku umieść mleko, ryż oraz słodziki i gotuj aż do odpowiadającej ci konsystencji około 10- 20 minut (w zależności od preferencji- ja swój gotowałam około 15 minut) na małym ogniu, tak aby tylko lekko bulgotało.
Połowę pomarańczy kroimy na mniejsze części.
Gotowy ryż przekładamy do miseczki i podajemy z pomarańczą, posypaną cynamonem i cukrem kokosowym.
Kaloryczność:
Cały deser ma 350 kalorii.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śniadanie idealne :D Mogłybyśmy to jeść na trzy posiłki w ciągu dnia :D
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńLubię takie śniadania :) Zachęcam do dodania przepisu do akcji kulinarnej "Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę" prowadzonej na durszlaku. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń