21 stycznia 2016

Makaron w kremowym sosie z dyni z szynką parmeńską i mascarpone



Makaron w sosie z dyni duszonej w mleku z mascarpone i z podsmażoną szynką parmeńską
(Obiad jednoosobowy)


To jest mój kulinarny hit tego miesiąca ! Zdjęcie niestety nie oddaje tego jak niesamowicie smaczne było to danie. Jedząc doznawałam kulinarnego orgazmu. Mega kremowy i delikatny, lekko słodkawy sos przełamany wyraźnym smakiem podsmażonej i chrupiącej szynki parmeńskiej. Niebo w gębie. Zachęcam wszystkich do spróbowania !


Składniki:
80g makaronu
150g mrożonej dyni (lub świeżej w sezonie)
50ml mleka
3 plasterki szynki parmeńskiej
2 czubate łyżeczki mascarpone (50g)
sól i pieprz

Przygotowanie:
Na suchą patelnię wrzuć pokrojoną lub porwaną na kawałeczki szynkę parmeńską. Podsmaż ją lekko, aby było chrupiąca i aby wytopił się z niej tłuszcz.
W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Podsmażoną szynkę zdejmujemy z patelni (na przykład na jakiś talerzyk) i wrzucamy mrożoną dynię. Dynia zacznie się rozmrażać. Gdy już się rozmrozi wlej na patelnię trochę wody. Niech gotuje/ dusi się na patelni (bez przykrycia). Gdy woda odparuje dolej jej znowu. Powtarzamy ten proces tak długo, aż kawałki dyni zaczną się rozwalać. Wtedy wlej mleko i lekko rozwalając dynię łopatką lub łyżką doprowadź do odparowania i zgęstnienia dyniowo- mlecznego sosu.
Gdy konsystencja sosu już nam odpowiada zdejmij patelnię z ognia i dodaj jedną łyżeczkę mascarpone. Serek rozpuści się pod wpływem temperatury sosu.
Dokładnie wymieszaj i dodaj podsmażona szynkę parmeńską oraz ugotowany makaron.
Ponownie wymieszaj i podawaj z dodatkową łyżeczką serka mascarpone na wierzchu.



Kaloryczność:
Cały obiad ma 570 kalorii.

1 komentarz:

  1. Dynia na wytrawnie też świetnie się sprawdza :D Wyobrażamy sobie ten smak :D

    OdpowiedzUsuń