16 grudnia 2015
Jabłka zapiekane pod bezą
Jabłka zapiekane pod bezą
(Porcja jednoosobowa)
Za oknem jest ponuro i deszczowo, więc dzisiaj chcąc trochę poprawić sobie nastrój przygotowałam dietetyczne ciasto bezowe. Przygotowanie całości zajmuje niecałe 15 minut, więc jest to zdecydowanie szybkie ciasto, które wszystkim polecam na te ponure dni.
Składniki:
2 jabłka
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki słodzika ze stewią
cynamon
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Obrane owoce umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
W misie umieszczamy białka i ubijamy je na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy słodzik, a na sam koniec mąkę ziemniaczaną.
Bezę przekładamy na owoce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 5- 10 minut. Uważać, aby beza się nie spiekła za bardzo. Trzeba ciągle stać i kontrolować czy już jest gotowa.
Podawać na gorąco.
Kaloryczność:
Cała porcja ma 180 kalorii.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Taki deser super się je będąc okrytym puchatym kocykiem :D
OdpowiedzUsuńMistrzowski deser! :D
OdpowiedzUsuńObłędne! :D
OdpowiedzUsuńpyszne - spróbowałam ponieważ zaczynam walke ze sobą. Prosze o więcej takich przepisów. świetnie sie
OdpowiedzUsuńCiebie czyta a i wykonanie deserów boskie. Zapraszam również do siebie. www.nowajabrawoja.blogujaca.pl
Pozdrawiam
Nowa Ja