16 grudnia 2015

Jabłka zapiekane pod bezą


Jabłka zapiekane pod bezą
(Porcja jednoosobowa)


Za oknem jest ponuro i deszczowo, więc dzisiaj chcąc trochę poprawić sobie nastrój przygotowałam dietetyczne ciasto bezowe. Przygotowanie całości zajmuje niecałe 15 minut, więc jest to zdecydowanie szybkie ciasto, które wszystkim polecam na te ponure dni.


Składniki:
2 jabłka
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki słodzika ze stewią
cynamon

Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Obrane owoce umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
W misie umieszczamy białka i ubijamy je na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy słodzik, a na sam koniec mąkę ziemniaczaną.
Bezę przekładamy na owoce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 5- 10 minut. Uważać, aby beza się nie spiekła za bardzo. Trzeba ciągle stać i kontrolować czy już jest gotowa.
Podawać na gorąco.



Kaloryczność:
Cała porcja ma 180 kalorii.

4 komentarze:

  1. Taki deser super się je będąc okrytym puchatym kocykiem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne - spróbowałam ponieważ zaczynam walke ze sobą. Prosze o więcej takich przepisów. świetnie sie
    Ciebie czyta a i wykonanie deserów boskie. Zapraszam również do siebie. www.nowajabrawoja.blogujaca.pl
    Pozdrawiam
    Nowa Ja

    OdpowiedzUsuń