20 marca 2016
Makaron jednogarnkowy
Jednogarnkowe gotowane pesto
(Obiad jednoosobowy)
Ostatnio bardzo polubiłam dania jednogarnkowe. Szybkie, proste i nie ma później wiele zmywania. Przepisem dzielę się, gdyż moja przyjaciółka stwierdziła, że to jest pyszne i że powinnam wrzucić to na bloga.
Składniki:
150ml wody
70g makaronu
duża garść listków świeżej bazylii (1/2 krzaczka)
pomidor
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
20g sera cheddar lub parmezanu
Przygotowanie:
Zaczynasz od pokrojenia pomidora na kwadraty i ząbka czosnku. Listki bazylii szatkujesz na mniejsze kawałki.
Do garnka wrzucasz, suchy makaron, bazylię, pomidora, czosnek i zalewasz wszystko 150ml wody. Mieszasz i czekasz aż woda się zagotuje.
Gdy woda się zagotuje zmniejszasz ogień i gotujesz około 10- 15 minut, aż sos zgęstnieje.
Na sam koniec dodajesz ser oraz oliwę z oliwek i mieszasz wszystko razem w garnku.
Przekładasz na talerz i podajesz od razu.
Kaloryczność:
Kaloryczność całego dania to 385 kalorii.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Najchętniej to byśmy już z garnka wyjadały :D
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja, ktora sie szybko robi :D
OdpowiedzUsuń