30 listopada 2015

Pełnoziarnista tortilla z frytkami z batatów



Domowa tortilla z mąki pełnoziarnistej z czosnkową pastą z awokado, prażoną na ostro ciecierzycą, pomidorkami cherry, rukolą i mozzarellą, podawana z pieczonymi batatami
(Danie na 2 osoby)


Składniki:

Tortille:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej)
70 ml gorącej wody
1 łyżka oleju (polecam olej kokosowy lub roztopione masło klarowane)
szczypta soli

Czosnkowa pasta z awokado:
1/2 dojrzałego awokado
ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
sól
pieprz

Frytki z batatów:
1 średni batat
sól
słodka papryka
ostra papryka
zioła prowansalskie
tymianek

Dodatkowo:
2- 3 łyżki ciecierzycy z puszki
garść rukoli
65g mozzarelli (około 1/2 kulki)


Przygotowanie:

Tortille:
W misce mieszamy obie mąki z solą i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy olej i wszystko dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy rękoma. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i na chwilkę odstawiamy na bok.
Po krótkim czasie ciasto dzielimy na 4 równe części i rozwałkowujemy na okrągłe tortille.
Smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni około 30 sekund z jednej strony i tyle samo z drugiej. Obserwuj je cały czas bo bardzo łatwo jest je przypalić. Jeżeli nie masz za dobrej patelni możesz smażyć na papierze do pieczenia położonym na patelni. Placki powinny być trochę większe niż patelnia, bo będą się kurczyć podczas smażenia.
Gotowe tortille przekładamy na talerz.

Czosnkowa pasta z awokado:
Awokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki i rozgniatamy w miseczce widelcem, bądź blenderem.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Violà, pasta gotowa !

Frytki z batatów:
Batata dokładnie myjemy i kroimy na kształt frytek.
Rozkładamy na papierze do pieczenia i przyprawiamy.
Pieczemy około 30- 40 minut w 190*C.

Całość:
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą i przekładamy na patelnię (suchą, bądź z małym dodatkiem oleju- najlepiej masła klarowanego lub oleju kokosowego), posypujemy ostrą papryką i prażymy chwilkę, aż zacznie strzelać.
Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na bok.
Gotową tortillę smarujemy pastą z awokado, kładziemy rukolą, pociętą na małe kawałki mozzarellę, pomidorki cherry przekrojone na pół i prażoną ciecierzycę.
Podajemy z pieczonymi frytkami z batatów.



Kaloryczność:
Całość ma 1400 kalorii, a jedna porcja 700 kalorii

1 komentarz:

  1. od razu zrezygnowalam ze sztucznych tortilli ze spulchniaczami ze sklepow i przerzucilam sie na ta! pyszna, zdrowa i chrupiaca :D

    OdpowiedzUsuń