2 grudnia 2015

Orkiszowe pierogi z białym serem i musem truskawkowym


Orkiszowe pierogi z białym serem i musem truskawkowym
(Danie jednoosobowe- 10 pierożków)


Składniki:
50g mąki orkiszowej
50g mąki pszennej razowej
1/4 łyżeczki soli
50 ml gorącej wody
150g twarożku domowego grani
cukier bądź słodzik
garść mrożonych lub świeżych truskawek


Przygotowanie:
Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko) na blacie i wykrawamy szklanką koła.
Przekładamy do małej miseczki twarożek grani i dodajemy cukier bądź słodzik.
Na każdym kole kładziemy po łyżeczce słodkiego twarożku i zlepiamy ranty na kształt pierogów.
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy pierogi do gotującej się wody. Czekamy około 3 minut, aż wypłyną na powierzchnię, Wtedy są gotowe. Nie martwcie się, że pierogi będą wam się zlepiać w wodzie, bo nie będą. Wielką zaletą tego ciasta jest to, że jest bez jajek- wegańskie, i że pierogi nie zlepiają się podczas gotowania.
Ugotowane pierogi wykładamy na talerz.
Truskawki miksujemy na gładki mus i polewamy nim pierogi.



Kaloryczność:
Cała porcja ma 490 kalorii

9 komentarzy:

  1. Uwielbiamy pierogi, orkiszowych jeszcze nie miałyśmy okazji jeść - ale chętnie spróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią bym je zjadła teraz, już!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie robiłam nigdy z mąki orkiszowej, muszę kiedyś spróbować. Tylko słyszałam, że na mące orkiszowej gorzej się ciasto skleja, czy to prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niczego takiego nie zauważyłam ;) Sklejały się bardzo dobrze, a pierogi orkiszowe robię dosyć często, bo mąka orkiszowa uchodzi za jedną z najzdrowszych.

      Usuń
  4. Uwielbiam pierogi z serem, nie jadłam ich już kilka lat, ale może zrobię niedługo :) Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja droga niezła ta Twoja micha :))

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł na pierogi :) takich jeszcze nie jadłam :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń