11 grudnia 2015

Zapiekany bananowy budyń z kaszy jaglanej


Zapiekany bananowy budyń z kaszy jaglanej
(Śniadanie jednoosobowe)


Składniki:
60g kaszy jaglanej (około 1 i 1/3 szklanki wody do ugotowania kaszy)
duży banan
jajko (żółtko i białko osobno)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
trochę sproszkowanej wanilii
odrobina słodzika lub miodu

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, a na koniec przelewamy wrzątkiem (w ten sposób pozbywamy się goryczki). Następnie gotujemy ją do wchłonięcia wody.
Ugotowaną kaszę przekładamy do miski z bananem, żółtkiem, sodą i wanilią i miksujemy blenderem na gładki krem.
Białko ubijamy mikserem i delikatnie przekładamy do masy.
Pieczemy 40 minut w 180*.



Kaloryczność:
450 kalorii w całej porcji

5 komentarzy:

  1. Mega przepisy ♥ czy moglabys ktoregos razu napisac taki swoj przykladowy jadlospis z calego dnia? Byloby super! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo ;) Myślę, że na blogu nie będę zamieszczać całodniowych jadłospisów. Codziennie jem 4 posiłki (śniadanie, II śniadanie, obiad i kolację) i komponuję te posiłki z przepisów na blogu. Więc w zasadzie każdy może na tej podstawie ułożyć sobie dzienny jadłospis. Niedługo postaram się zamieścić więcej przepisów obiadowych.

      Usuń
    2. Super! W takim razie czekam! :) jeszcze moglabys zmiescic propozycje kolacji raz na jakis czas! :)

      Usuń
    3. Po prawej stronie w zakładce "Pora dnia" masz podzielone przepisy na śniadanie, obiad, kolacja i deser ;) Dzisiaj wrzuciłam obiadowy przepis na pesto, a jutro wrzucę na piersi kaczki lub gęsi.

      Usuń
  2. Bardzo często robimy budyń z kaszy ale go nie zapiekamy (oczywiście bez jajka). Musi być przepyszny :D

    OdpowiedzUsuń