3 stycznia 2016

Dietetyczne ciasteczka daktylowe bez cukru i bez słodzików



Kruche daktylowe ciasteczka bez cukru i bez słodzików
(22 ciasteczka)


Dzisiaj prezentuję dietetyczne ciasteczka przy wykonaniu których nie potrzeba dodawać cukru, ani żadnych innych słodzideł. Ciasteczka są fantastycznie kruche (ale nie rozpadające się) i zasmakują każdemu ciasteczkowemu potworkowi ;)


Składniki:
160g mąki pszennej
70g masła
70g suszonych daktyli
jajko

Przygotowanie:
Zaczynamy od pocięcia daktyli na malutkie kawałeczki. Im mniejsze tym ciasteczka będą słodsze i smaczniejsze. Proponuję na jeszcze mniejsze kawałki niż u mnie na zdjęciu.
Masło rozpuszczamy i przelewamy do miski.
Dodajemy jajko, posiekane daktyle i mąkę i wszystko zagniatamy na jednolite ciasto.
Ciasto możemy rozwałkować i wycinać dowolne kształty albo tak jak ja odrywać po kawałku i formować ciasteczka w ręce.
Ciasteczka ułożone na blaszce, na papierze do pieczenia pieczemy w 190*C przez około 15 minut.
Gotowe ciasteczka wyjmujemy i studzimy.



Kaloryczność:
Wszystkie 22 ciasteczka mają 1320 kalorii, a pojedyncze 60 kalorii.

4 komentarze:

  1. Czy można użyć mąki pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zrobic te rozpuszczanie z maslem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można rozpuścić w mikrofalówce, albo w małym garnuszku na małym gazie, albo w szklance włożonej do większej miseczki z gorącą wodą ;)

      Usuń