25 stycznia 2016

Domowy budyń waniliowy


Domowy budyń waniliowy
(Deser dla dwóch osób)


Każdy kto mnie chociaż trochę zna wie, że nigdy nie kupuję żadnych gotowców tylko wszystko co się da robię sama w domu. Jedną z prostszych rzeczy, zajmujących dokładnie tyle samo czasu co zrobienie z gotowej saszetki jest budyń. Uwielbiam jego smak i zapach podczas gotowania.


Składniki:
250ml mleka
1 łyżka erytrytolu
1 łyżeczka słodzika ze stewią
1 łyżeczka masła
sproszkowana wanilia
żółtko
płaska łyżka skrobi ziemniaczanej lub tapioki

Przygotowanie:
200ml mleka zagotuj w garnuszku ze słodzikami, masłem i wanilią.
Pozostałe 50ml mleka wymieszaj z żółtkiem i skrobią ziemniaczaną.
Gdy mleko zacznie się gotować wlej rozrobiony płyn i szybko wymieszaj.
Budyń powinien zgęstnieć w ciągu 5- 10 sekund. Gdy osiągnie pożądaną konsystencję od razu zdejmij z kuchenki.
Przelej do miseczek i podawaj od razu.



Kaloryczność:
Dwie porcje budyniu mają 215 kalorii, a pojedyncza porcja 110 kalorii.

2 komentarze:

  1. Domowy budyń to jest to co Pandy lubią najbardziej :D Jeszcze tak do ciepłego wrzucić parę kostek gorzkiej czekolady :D

    OdpowiedzUsuń