5 stycznia 2016

Spaghetti z czerwoną papryką



Szybkie spaghetti z wołowiną w sosie pomidorowym z podsmażoną papryką

(Jedna duża porcja)


Dzisiaj na obiad proponuję szybkie spaghetti z wołowiną w sosie pomidorowym z podsmażoną, czerwoną papryką. Jest to zdecydowanie moja ulubiona wersja spaghetti. Słodki smak papryki doskonale komponuje się z pomidorami i nadaje mu bardzo oryginalny smak. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje 20 minut, więc jest to danie na przygotowanie którego każdy znajdzie czas.


Składniki:
60g makaronu razowego spaghetti (zwykły też może być)
100g mięsa wołowego mielonego
1/2 czerwonej papryki
1/2 puszki lub kartoniku z pomidorami krojonymi
sól i pieprz
bazylia
olej lub masło klarowane do smażenia
1/2 garści tartego parmezanu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Paprykę pokrój w cienkie paski i przekrój je na pół.
Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i podsmaż paprykę.
Do podsmażonej papryki dodaj mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem. Podczas smażenia cały czas rozdrabniaj mięso.
Gdy wszystko jest już usmażone dodaj pomidory krojone, po czym dopraw bazylią i mieszaj wciąż podgrzewając, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję, W moim przypadku trwało to 2 minuty.
Do gotowego sosu wrzuć makaron i wymieszaj.
Wierzch możesz posypać tartym parmezanem, ale nie jest to konieczne- bez również smakuje genialnie. Podawaj gorące.



Kaloryczność:
Cała potrawa ma 435 kalorii.

4 komentarze:

  1. Papryka świetnie sprawdza się w takich daniach :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja do swojego spagetti dodaje zawsze Paprykę, cebulę, kukurydzę i świeże pomidory a nie takie z puszki. do tego spora ilość bazylii i z racji na zamiłowanie do ostrego to ostra papryka lub pieprz Cayenne

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój Przepis:

    Cebula (1)
    Papryka (1)
    Puszka kukurydzy
    Ogórek kwaszony
    Pomidory z 3 sztuki
    Sos Boloński (500 ml)

    Mięso mielone

    Bazylia
    Papryka Ostra / Pieprz Cayenne

    wszystko podsmażamy od najtwardszych do miękkich, do podsmażonego dorzucamy mięso które też ma sie usmażyc

    W miedzyczasie dajemy sól pieprz bazylię i troche papryki/pieprzu cayenne żeby przeszło aromatem

    Dorzucamy sosik boloński

    Doprawiamy bazylia sola pieprzem papryka/pieprzem cayenne dla wlasnego smaku i wyrzucamy na ugotowany wczesniej makaron

    OdpowiedzUsuń